Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2009 23:03 - Фотография Баджаков - първа публична презентация на корпоративното ми лого и малко съвети…
Автор: pulsar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1239 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 20.12.2009 03:16


image

 

Ето, дойде времето да променя тактиката в презентирането на професията си и да имам свое собствено лого. Японците казват, че когато си в най-високата точка на развитието си, трябва да промениш нещо и да продължиш по-нагоре… Обичам Япония!

Близо 13 години след началото на фотографските ми забежки, които се случиха да са мой философски път и насока в живота, изграждането на истинска, корпоративна визия на това, с което се занимавам, дойде на дневен ред.

Нелеката задача се падна на един уникален дизайнер и приятел вече дълги години - Петър Карагяуров, който трябваше да напипа най-точно емоцията, постоянството, устрема, светлината, философията, музиката, цветовете в мен и да ги пресъздаде през неговата призма, точно така както аз самия се виждам в огледалния си образ и подобие.

Задачата никак не бе лека и отне няколко седмици разработка както в решението за крайно визуално развитие, така и в типографска насоченост. От професионални съображения и етика няма да показвам другите варианти, но това което ни направи на първо четене впечатление бе недоумението ни как е възможно 99% от занимаващите се с фотография да имат графични елементи от фотоапарати, обективи, стативи и какво ли не, свързано с фотографията в логата си ?!?!

За да онагледя примера си давам извадката на Гугъл за изображенията под ключовите думи “photography logo” . Не преставам да се смея на глас при всяка една мисъл за напусканите от една от водещите компаниии на месопроизводство билбордове из България, в чиято рекламна кампания имаше огромен сумо борец със загащени в препаските му луканкови салами… да не коментирам алкохолната компания, която до ден днешен има също билбордове с лика на жена и падаща огромна лютива чушка на главата й ?!?!?!? Изобщо, в тоя ред на мисли… в каква ненормално изкривена държава живеем !?!?!?

Но се отплеснах нещо… Идеята беше да постигнем абсолютната дистанция от всякакви фотографски елементи, материали и насоки, защото аз не се занимавам с продажба нито на батерии, нито на обективи, а камо ли на фотоапарати… За съжаление се оказа, че горепосоченото правят почти всички в този занаят, целенасочено търсят тази асоциация… Явно аз нещо не схващам защо???

Като човек, който дълги години се радва на творчеството на приятели, занимаващи се в сферата на изкуствата и като ценител на дизайна, ще се опитам да ви дам няколко елементарни насоки за това как да улесните избора си за лого, както и как да насочите човека, който се занимава с тази сериозна задача, за да се получи накрая един прекрасен продукт, който ще отразява всичко това, което сте в действителност, а не чушките, които сеете или тухлите, с които строите…

1-во: Разкажете на дизайнера какво и как виждате като идея за дизайна, ако имате такава естествено… 2-ро: Помолете го да Ви покаже какво е правил досега, за какви клиенти, с каква дейност са били те.

3-то: След като Ви покаже правените проекти, помогнете с насоката, в която искате да тръгнете. Разкажете му за политиката на бизнеса си, за философията, която изповядва вашата фирма. Това опредлено е нещо, което всеки, занимаващ се с изкуство би желал да чуе, за да може по-адекватно да работи с асоциативното си поле и да визуализира вашата гледна точка.

4-то: След като получите няколко варианта на идеите си, насочете се към тази, която най-добре пасва на усещането Ви за това, с което се занимавате. Запомнете, че кичът и шаренийката си имат граници и това дали разбирате от политика, футбол и мозъчна хирургия не вълнува много много дизайнерите, даже напротив. Българската поговорка “Който плаща музиката, той я поръчва” лично при мен не работи и ако пресилите нещата и намесата си в работата на дизайнера може да получите насочен пръст към вратата. Поне това би трябвало да направи всеки уважаващ труда си творец.

5-то: Да сте отговорни към това, което искате като продукт, е основният мотив да сте при дизайнер, фотограф и тн. и тн. Със същата напоритост, с която вие подавате информация на тези, които сте натоварили с определена задача, с такава и самите те ще отговорят в желанието да задоволят и най-модерните Ви виждания. В момента, в който оставите нещата на самотек тогава и дизайнерът ще забрави за вас на секундата. Помнете, че креативността се поддържа така както се грижите за лагерния си огън в планината, със същото внимание и настоятелност трябва да поддържате и собствените си идеи. Времето е пари ! Не губете нито своите, нито времето на другите!

6-то: Забелязал съм, че манталитетът на българина е свързан с “далаверката”, “мошенгийството”, “минаването метър”, а това е добре да си го оставите вкъщи. Ако искате да се покажете пред обществото с ясна и конкретна визия - забравете, че това ще е безплатно! Ще цитирам покойният Дейвид Огилви: “Потребителят не е идиот…”, не бъдете идиоти и Вие.  Това не ви е баница, да я извадите от печката, да отрежете едно парче и да ядете… Надявам се е ясно на всички. Договорете ясно и веднъж колко и какво ще трябва да заплатите за тази услуга, защото най-голямата обида, която можете да нанесете на един творец е да се подиграете с изкуството му от финансова гледна точка, нещо което е непростимо в “Белите страни”.

7-мо: Опростявайте, опростявайте, опростявайте… Както във фотографията, така и в общата философия на дизайна, простотата на линиите и формата говорят за чиста и ясна идея, за точната насока и визията Ви пред обществото. Независимо от бизнеса, с който се занимавате, бъдете конкретни в корпоративния си дизайн. Все пак това е вашето лице пред хората.

8-мо: но не и последно по значимост. Бъдете доволни и щастливи от логото си! Точно със същата позиция, с която се представяте, с такава и ще ви приемат. Дали ще е сериозно или не, зависи изцяло от вас. Дизайнерите са хора-егоисти, изисквайте най-доброто от тях и те ще ви го дадат. Уважавайте както техния труд така и позицията си. Само така крайният продукт ще е гордост и за двете страни.

Надявам се поне малко да съм бил полезен.

Дано да ви харесва моето лого.

ПП С огромна благодарност към Петър Карагяуров и

професионализма, с който сътворихме заедно това лого.

Сега съм доволен и горд.

 

Любов и Благодарност





Тагове:   design,   фотография,   малко,   лого,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pulsar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 860775
Постинги: 398
Коментари: 259
Гласове: 2246
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930