Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2008 13:22 - Wanna’ be A PRO?! - Размисли върху темата на Николай Абаджиев…
Автор: pulsar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 752 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.07.2008 13:27


Радвам се да имам за приятел този човек, който освен, че е моята зодия image е и много готин типаж image (баси кви хвалебствия сипя!). Та неговата тема ТУК: http://f-start.com/?p=7

ме подтикна да се замисля колко и как помагаме на бъдещите фотографи,бленуващи да са в графата на професионалните такива… Горещо ви препоръчвам да прочетете статията преди моите размисли по-долу. Приятно ви четене и дано сме били поне малко полезни…

Хм, ама как добре съм се нацелил с предната тема image
Един съвет скромен да дам и аз към начинаещите. С автора съм на едно мнение, за това че в днешни дни всичко се развива с лавинообразни скорости. Много млади хора “залитат” към фотографията, която в България основно се случва на регионален принцип. Ученето и инвестирането в такъв вид образование ще ви помогне много, но практическото му приложение ще е нещо като “тъмна Индия” след дипломата. Има много фотографи, които с радост раздават практическите си познания, но има такива, които се чувстват ограбени или застрашени от такъв вид подход… Е, няма да обсъждам в този случай кой прав-кой крив, защото всеки сам си решава колко пъти да се върне на тази земя, за да се научи на “правилните неща”…
Аз ще се опитам да засегна една малко по-различна плоскост на фотографията, а именно нейната психология. Доколкото може да се каже, че съм американски възпитаник, в това отношение тамошните съвети винаги са ми давали едни гърди напред за фотографията.

- винаги преценявайте клиента си, независимо от неговото статукво в обществото, финансова или материална възможност. Това може както да ви помогне, така и да ви изиграе лоша шега
- подгответе си домашното много добре, какво и как ще снимате, къде, в колко часа… Колкото сте по-точни и по-конкретни във въпросите си, както и разпределението на времето, толкова по-добре ще можете да си организирате работния ден. Така ще се предпазите и от евентуални “грешки” спрямо клиента кой какво не бил разбрал и доуточнил.
- при снимането на модели (аз снимам почти на %100 само такива) е изключително важно да предразположите човекът срещу вас. Няма нужда, надявам се, да коментирам, че положителната ви нагласа, това счупване на леда (в случаите когато моделът ви не е с 7-8 годишен стаж) е повече от важно и от него зависят както снимките, така и хонорара ви…
- музиката е нещо, без което в моето студио не се снима! Горещо ви препоръчвам, на предварителните срещи както с клиента, така и с модела/ите, да запитате кой какво предпочитание има. Внасянето на весела атмосфера допринася до още по-леко свършване на работата, до по-рядка умора при моделите, по-голяма динамичност в кадрите, когато е обходима такава. Постоянно им помагайте в кадрирането, показвайте им какво и как се случва (при възможност) в снимките, бъдете позитивни и ще получите най-доброто от тях. Те са красиви и ще ви дадат много повече ако вие им го кажете. Отношението на някои мои колеги към моделите като с парцали е нещо, което ще критикувам докато мога… Не си позволявайте да падате до това ниво. Трудът ви е съвкупност от много фактори, а моделът е огромен процент от тях!
- продължителността на сетовете. Това тук е строго индивидуално и не зависи от моята гледна точка. В моето студио, поради вече изброените по-горе причини, не се допускат клиентите по време на снимки. Понякога това е възможно, но САМО ако това неизбежно налага тяхното присъствие. Осигурете си работна атмосфера, която да е удобна за вас и моделите (примерно), защото времето е пари! Средната продължителност на по-сериозна задачка е 10-12-18-20 часа работа, почти без прекъсване. Трябва да сте готови за това !!! Предварително е добре да сте уговорили, поради големите обеми и продължителност на снимките, да има храна и напитки в наличност, достатъчна за комфортното ви пребиваване там.
- избирането на екип е най-сложната от досега изброените задачи според мен. Правилните хора до вас, ще ви гарантират почти на сто процента прекрасен краен продукт. Там съвети не мога да дам, защото всичко е строго индивидуално и ще зависи само от вас и вашата комуникативност и култура на общуването в екип.
- точността и отношението към времето е нещо от което трябва да се страхувате най-много. Авторът много добре е засегнал деЦките и нелоялни изпълнения от страна на наши колеги или бъдещи такива… Никой клиент няма да ви се обади втори път ако не сте се представили професионално! Даже, за да бъда малко скептичен, е възможно да разкаже на други евентуални ваши клиенти, което сами знаете до каква лавина довежда накрая.
- постоянството и перманентния ви професионализъм ще доведе до трайни връзки с някои клиенти. Тук не говорим да сте като фурнаджийска лопата, която се съгласява на всички луди идеи от страна на клиента, защото в много от случаите (както и трябва) те се калкулират отделно от крайната цена. Трябва да имате ясна позиция какво и как ще се случва, вие сте там, защото можете и знаете, затова са ви и наели. Поради тази причина, вие сте тези, които командвате парада!
- не на последно място. Бъдете позитивни, усмихнати и ще видите как нещата ще се наредят във времето. Очакването на бързи, невероятни случванки става само по филмите. Колкото по-рано разберете, че това е трудна и отговорна работа, толкова по-добре и бързо ще навлезете в нея и ще получите благата от труда си!
- не спестявайте критиката за хубавите неща, бъдете директни и точни в изказа си, защото празните приказки със сигурност ще ви изведат от нивото на професионалистите. Покритието ви като самочувствие трябва да е базирано на ясна представа за това, което правите и мислите. Бъдете позитивни и поощрявайте! Егоизмът в това изкуство е ясен от години насам, но се старайте да раздавате колкото може повече, защото така сами ще научите много неща за себе си!

Бъдете позитивни и това ще ви донесе много!!!

ПП. Поздрави за автора за тази тема…
Ще си позволя да я копирам в моя блог, за да може повече от вас да я видят.
Надявам се да съм бил полезен поне малко. И да не забравя да Ви поздравя с новата "Тава" на Michael Jackson - Michael Jackson - Xscape





Тагове:   николай,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pulsar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 860691
Постинги: 398
Коментари: 259
Гласове: 2246
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930