Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2013 12:45 - Историята на химическите войни
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 7201 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

В разгара на Първата световна война германците за пръв път в историята използват химическо оръжие на западния фронт, в района на Фландрия. Впоследствие химически оръжия са използвани в Абисиния, Китай, Йемен и Ирак. Интересен факт е, че по време на Първата световна война бъдещият фюрер Хитлер сам става жертва на газова атака.
Отровните газове са ужасяващо оръжие, способно да унищожи огрмно количество военни противници и цивилни лица. Тези химически оръжия имат и голямо психологическо въздействие, тъй като страхът от смъртоносни газове неминуемо предизвиква паника.
Ще отбележа, че по време на Втората световна война, при сблъсъка на антихитлеристката коалиция с германския Вермахт, и двете противоборстващи страни не прибягват към химическо оръжие. Наистина, още преди Първата световна война, полицията в редица държави използва сълзотворен газ за разпръскване на протестни демонстрации.
Германците използват бойни отровни газове във Фландрия, в района на Ипр (оттам идва названието иприт), по време на големите сражения на Първата световна война. Целта е била да бъдат принудени войниците на противника да напуснат окопите и по този начин да станат удобна мишена за германската армия. Първата употреба на БОВ е използването на 160 тона хлорен газ на 22 април 1915 година в района на Ипр, когато от 6000 балона е бил изпуснат отровния газ, което причинило на войниците от Антантата значителни жертви и поражения и позволило на германската армия да пробие укрепените позиции на френските и канадските части. Страните от Антантата остро протестирали срещу употребата на отровен газ, на което германската страна отговорила, че той не е забранен от Хагската конвенция за воденето на сухопътни войни. Формално това е било вярно, но в същото време е било в противоречие с духа на Хагската конвенция. През следващите седмици на май 1915 година отровният газ е бил използван многократно на дъгата на Ипр, в резултат на което загиват стотици британски войници.
По този начин германците първи нарушават общоприетото табу, като впоследствие британците също започват да използват хлорен газ през месец септември на 1915 година, докато французите прилагат в бойни условия химическото оръжие фосген.
По изчисленията на Стокхолмския институт за изледване на въпросите на мира, в резултат на употребата на БОВ, са загинали 91 000 души, а 1,2 милиона са били ранени с различна степен на увреждане.
След Първата световна война Испания, която остава неутрална, използва отровни газове срещу племената в нейните северноафрикански колонии, а италианският диктатор Мусолини прилага химическо оръжие в либийската и абисинската войни.
През 1925 година Женевският протокол изрично забранява използването на химическото и биологично оръжия, както във военните действия, така и срещу цивилни граждани. Въпреки този основополагащ протокол, повечето страни се подготвят за евентуални химически войни.
През 1937 година японците използват БОВ, по време на захватническата им война срещу Китай. В резултат на тези химически атаки загиват стотици хиляди китайски военни и цивилни.
През Втората световна война, нито една от воюващите страни не се осмелява първа да използва химическо оръжие, макар, и Вермахтът, и антихитлеристската коалиция да са подготвени за евентуална химическа война.
На разположение на германския Вермахт са били няколко лаборатории, като тази в Цитаделата Шпандау и производството на зарин и изоман от германската химическа индустрия, която създава нервно-паратичния газ Табун, но той никога не бива използван на бойното поле. САЩ също произвеждат бомби с БОВ, но те не биват употребявани никога.
Въпреки, че Вермахтът не използва във Втората световна война химически оръжия, в германските концентрационни лагери биват избити с отровни химически вещества около три милиона души, предимно евреи.
В периода на Студената война, както САЩ, така и Съветският съюз натрупват значителни запаси от БОВ, но те на практика не биват задействани с едно изключение – от САЩ по време на виетнамската война. Затова пък химическите оръжия биват използвани в Близкия изток – иракският диктатор Саддам Хюсеин ги използва по време на ирано-иракската война, както и срещу кюрдите, които дават над 5000 жертви.
Днес сирийският диктатор Башар Асад премина т.нар. червена линия, като изпозва зарин, в резултат на което загинаха около 1500 граждани, включително деца. Но въпреки международните конвенции и строгите предупреждения от САЩ спрямо режима в Дамаск, има достатъчно сигурни данни, че силите на режима на Башар Асад са използвали химическо оръжие срещу бунтовниците и сирийските граждани в околностите на Дамаск. Какъв ще бъде отговорът на международната общност и конкретно на САЩ, в ролята им на “международен полицай” тепърва предстои да разберем.  





Гласувай:
2



1. hatanasov - 14 ПЪТИ...
07.09.2013 14:36
АСАД Е ИЗПОЛЗВАЛ ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160732
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031