Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2012 11:23 - ПОБЕДА ЗА БЪЛГАРСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ
Автор: pisarev Категория: Политика   
Прочетен: 8658 Коментари: 14 Гласове:
-3

Последна промяна: 10.10.2012 16:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ПОБЕДА ЗА БЪЛГАРСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ

 

Това представлява избора на Сергей Станишев за председател на ПЕС. Никой политик на съвременна България не е  получавал такова важно за Европа и света признание. След като Станишев беше десетина месеца временен председател на ПЕС, сега е избран от Конгреса на ПЕС за председател на организацията на европейските социалисти – 27 партии на страните членки на ЕС и Норвегия. Това е втората партия в Европейския парламент  по численост на евродепутати. Поста на Станишев създава нови позиции на БСП  като партия в Европа, нови възможности на България като държава. Позициите които Станишев заема по всички въпроси автоматично имат не само национален, но и международен характер. Това е много важно за страната. Гласът на България, една скорошна членка на Европейския съюз, ще се чува по ясно и силно като представителка не само на бившите социалистически страни, сега членки на Европейския съюз и на района на Балканите и Югоизточна Европа, но той ще се възприема и като глас на Европа. Това е гаранция, че Европа не е заплашена от политиката на две скорости, едната различна от тази на старите и големите страни членки.

Кой е Сергей Станишев? Това е важно да се знае. Станишев се ползува с реномето на честен и неподкупен политик, което е важно за страна с лош имидж в областта на морала и закона. Той е млад  и вече опитен политик. Вече десетина години е председател на БСП, една от най старите социалистически партии в Европа,  която през последните  двадесетина години на преход  е съставяла няколко пъти правителствата в страната, или е била втора по сила опозиционна партия в парламента, партия която е излъчила свой президент за два последователни мандата. Станишев  е успешен министър председател пълен мандат . Той е добре образован и владее перфектно руски и английски езици и ползува френски, представлява новото поколение политици на България и Европа което не определя действията си толкова  според миналото, колкото според бъдещето. Изборът на Станишев означава край на спекулациите, че България е бивша комунистическа страна, край на антикомунизма в самата България. Някакви допотопни хора  у нас вече няма да могат да развяват със същия успех антикомунистическото плашило, след като в Европа и света по такъв сърдечен начин се отнасят към Сергей Станишев,  син на член на политбюро на БКП и активен антифашист, партизанин какъвто беше баща му. Изборът на Сергей Станишев за председател на ПЕС стана след като той работи успешно на този пост почти една година.

Социалистическите правителства в Европа бяха  две, а сега са 7- в Австрия, Дания, Белгия, Словакия, Словения, Хърватия, Франция. Социалиста  Оланд победи в Париж. Предстоят избори в няколко други  европейски страни, а  до края на годината  в  Литва и Румъния,  където социалистите са със силни позиции, след година –две в Германия и Италия. Настъпва краят на управлението на консерваторите в Европа. „Ние се завръщаме„  казва Станишев и това тези дни подчерта германският вестник „Дойче веле”. Разбира се успехите на социалистите са национален, вътрешен проблем, но те имат и общи измерения. ПЕС  ориентира  през изминалата година  своите партии към нова икономическа политика, която да изведе Европа от кризата не толкова със стриктна политиката на икономии, колкото с мерки за увеличаване на растежа и потреблението и разкриване на нови работни места. Сега от Сергей Станишев зависи дали ПЕС ще поеме пътя на левия реформизъм. Не е тайна, че Социнтерна както и Социнтернационала  се състоят от различни тенденции, като дясната социалдемокрация е много силна. Лявото крило на БСП подкрепя избора на Сергей Станишев с надежда, че той ще насочи европейския социализъм към промени в ляво. Но сега е празник и ние по вече в момента няма да се занимаваме с този въпрос, който е принципен ,споменаваме го само за да кажем, че не сме го забравили и не го изоставяме.

Станишев залага на нов подем на интеграционната политика на ПЕС в Европейския Съюз. Напоследък в условията на кризата принципа за солидарността бе силно нарушен от ясните тенденции на дезинтеграционност, която демонстрират страните членки на Европейската общност. Вече ясно в Европа се очертава недоволство от функционирането на Европейския съюз. Мерките които се вземат за преодоляване на кризата са закъснели  и не са резултатни. Кризата  се превърна в катастрофа в Гърция и в тежка заплаха за бъдещето на Испания и Италия. Заглъхва стремежът към интеграция на страни, които още не са членове на Общността. В света повече се пише за фалита на еврото и общността  отколкото за тяхното бъдеще като световна тенденция.Както стана ясно на конгреса в Брюксел ПЕС ще работи активно за нов импулс на интетграцията в Европа.

При откриването на Конгреса Сергей Станишев заяви: »Видях как нараства нашата увереност и сме готови рамо до рамо да водим промените в Европа и света, посочи той в словото си. Преди години говорих за необходимостта от конкретни предложения за излизане от кризата и предприемането на отворен подход към всеки, който иска да получи нашата подкрепа. Успяхме да променим европейските приоритети, правихме и дебат за създаване на заетост, направихме много и това е политическа и морална победа. Говорих преди време за това, че трябва да защитим демокрацията, защото тя трябва да се пази и защитава ежедневно - и в старите, и в новите страни-членки на ЕС. Когато казваме каква е нашата алтернатива ние казваме, че работим усърдно върху политическите инструменти за постигане на растеж и заетост. Опитваме се да стабилизираме Европа, да се справим с дълговата криза. Трябва да използваме ЕИБ да се подсили, а многогодишната финансова рамка да се използва за растеж и социална подкрепа, посочи той.»

 За да подкрепи лидера на БСП, за Брюксел замина внушителна българска делегация. В нея участват зам.-председателите на НС на БСП Георги Пирински и Янаки Стоилов, секретарите на НС на БСП Кристиан Вигенин и Катя Николова, говорителят на НС на БСП Ангел Найденов и членовете на ИБ на НС на БСП Деница Златева, Михаил Миков, Илияна Йотова, Дора Янкова, Анна Янева и Явор Гечев. Част от делегацията са още председателят на ОПКК на БСП Мая Манолова, евродепутатите Ивайло Калфин и Евгени Кирилов, членът на НС на БСП Атанас Папаризов и членът на Обединението на жените-социалистки в БСП Маруся Любчева.  В българската делегация преобладаваха младите хора и тези на средна възраст, а на конгреса почти половината бяха младоци. Ние, Димитър Генчев и Павел Писарев бяхме най старите и не се срамувахме от това, защото Горан Готев е още по стар. Обаче на конгреса се обяви че ПЕС има мрежа от 25 хиляди активисти младежи които ще работят за бъдещето на европейскияя социализъм.

В началото на форума пред европейските лидери говори премиерът на Белгия Елио ди Рупо. Генералният секретар на ПЕС Филип Кордери направи отчет за дейността на ПЕС, а председателят на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода обобщи резултатите от работата на евродепутатите от левицата. След това пред Конгреса говори председателят на ЕП Мартин Шулц. Представителите на лява Европа проведоха две пленарни заседания на тема «Заедно за икономиката, която ни е нужна» и «Заедно за обществото, което ни е нужно». Беше приета и резолюцията «Заедно за Европа, която ни е нужна». Проведе се специална среща, на която се обсъди кампанията на ПЕС срещу младежката безработица. В рамките на Конгреса бяха утвърдени членовете на Президиума на ПЕС. Бяха обсъдени промени в Устава на ПЕС и приемането на нови членове.

Конгресът в Брюксел събра елита на европейския социализъм. Вечерта преди Конгреса на ПЕС Сергей Станишев покани водещи европейски политици на лидерска вечеря. Сред участниците в разговора на най- високо ниво бяха – председателят Социалистическия интернационал Георгиос Папандреу, австрийският канцлер Вернер Файман, румънският премиер Виктор Понта, соченият като бъдещ лидер на френските социалисти Харлем Дезир, лидерът на ГСДП Зигмар Габриел, председателят на ЕП Мартин Шулц, председателят на Групата на S&D в ЕП Ханес Свобода, председателят на ПЕС Жени - Зита Гурмай.  Присъстваха еврокомисарите Марош Шефчович, Хоакин Алмуня, Ласло Андор, Мария Даманаки. В разговора участвуваха още председателят на Социалистическата партия на Албания Еди Рама, председателят на парламента на Черна Гора Ранко Кривокапич, председателят на Демократическата партия на Сърбия Борис Тадич и лидерът на Партия на мира и демокрацията в Турция Селахатин Демирташ.

В деня на Конгреса в Брюксел  дойдоха още – словашкият премиер Робърт Фицу, френският министър по европейските въпроси Бернар Казньов, председателят на Кипърския парламента Янакис Омиру, лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос, лидерът на италианските социалисти Рикардо Ненчини, лидерът на словенските социалдемократи Игор Лукшич, генералният секретар на Испанската социалистическа работническа партия Алфредо Перес Рубалкаба, председателят на Лейбъристката партия на Малта Джоузеф Мускат, лидерът на холандската Партията на Труда Дидрик Самсон, председателят на най-голямата опозиционна партия в Португалия Антонио Хосе Сегуро и лидерът на шведските социалдемократи Стефан Лофвен. Нарочно изброявам толкова много имена за да стане ясно - конгресът беше крупно събитие. Всички тези хора станаха прави на крака и дълго аплодираха изборът на Сергей Станишев, който стана без конкурент. Приказките за кандидатурата на Сеголен Роял видна френска социалистка излезоха ялови  - българска работа, както и опитите да се дискредитира кандидатурата на Станишев от тези които писаха писма против него до Брюксел.

От България дойде представителна делегация на социалисти  Георги Пирински, Янаки Стоилов, Катя Николова, Михаил Миков,  Дора Янкова, Мая Манолова, Явор Гечев, евродепутатите Илияна Йотова, Ивайло Калфин,  Евгени Кирилов, Атанас Папаризов.  В Брюксел бяха телевизионерите Тома Томов и Иван Гарелов, журналестите Велислава Дърева и Горан Готев и ние бяхме там. С чисто сърце можем да повторим, това беше голям ден за европейския социализъм, за българския социализъм за демокрацията за България. Ние българите сме дали на европейския и световния социализъм,на двете му тенденции видни деятели - Димитър Благоев и Георги Кирков, Васил Коларов и Геори Димитров, Кръстьо Раковски и на другата тенденция Янко Сакъзов и Атанас Москов. Разбира се не правим аналогия - времената са различни епохата е друга . Но е приятно да напомним, сега с избора на Сергей Станишев за председател на ПЕС  и ние сме пак начело.  Сега пред Сергей Станишев стоят две основни задачи, които той сам си определи -  в България БСП да излизи първа сила на предстоящите парламентарни избори, а в Европа след две години ПЕС под негово ръководство да победи на изборите за европейски парламент. Трудни задачи, но изпълними ако се захванем за работа и борба.

            Павел Писарев, Димитър Генчев

                в-к Земя, 09.10.2012



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ya2012 - Станишев БСП и социаллизма
10.10.2012 11:29
Извинявай, БСП е партията на едрия капитал, те въвехода плоският данък, милионера и социално слабият работник плащат един и същ данък!

Тези които не са милионери във ВС на БСП се броят на пръсти, за какъв социализъм говорим? Всичко е една фасада и на принципа "не ме гледай какво правя, а ме слушай какво говоря". Има ли още глупаци които да си мислят, че БСП е социалистическа партия, единственото социалистическо нещо там е името им.
цитирай
2. muerte - Браво другари! Само така!
10.10.2012 11:46
Сега социализъм, утре победа за комунизЪма и братския Съветски съюз! (Упс, последните май мече ги няма, ама кой ти гледа - да живей и ура!)
цитирай
3. sistemite - Колега Писарев, виждам, че сте голям "любител" на .....
10.10.2012 13:41
съществително-нарицателното : Тенденция, но го употребявате хаотично, когато Ви скимне. Между другото за едните деятели начело с Димитър БлагИев - разбрах, но не разбрах, Янко Сакъзов и Атанас Москов - деятели ли са или ТЕНДЕНЦИЯ. Тодор Живков го няма в списъка ? А, Той деятел ли е или и Той е тенденция. ТЕНДЕНЦИЯ, уважаеми Колега имаме когато населението обеднява или забогатява (това е точен пример).
Друго, Колега - ПЕС не е ли Партия с колективен орган, който да начертава целите и основните задачи. И лично Председателят на ПЕС ли си определи двете основни задачи ? Първата : в България БСП да излИзи (така сте написал) първа сила....., което е НЕпосилна задача ( не само за Станишев) и ... в тази връзка грозната асоциация с някакво "лизане" ? И втората : победа на ПЕС на изборите, за което пък надали ще е заслуга на Станишев.
Поздрави !
цитирай
4. анонимен - Моля, ако считате за удачно и възможно,
10.10.2012 14:29
да коментирате коя е причината при избора за Председател на ПЕС, тази втора по големина в Европарламента лявоцентристка европартия, обединяваща социалдемократически партии, да има /остане / само един единствен кандидат ?
Абсолютен прецедент в десет годишната й история !
Това също "ТЕНДЕНЦИЯ" ли е, или има и други причини ? Обяснението, че се дава път на представител на "новите европейски демокрации" не звучи никак убедително. Или с качествата си Станишев е всял панически страх у другите кандидати, та се стигна до формулата от близкото минало при изборите в социалистическите страни "един от един" ?
Ще бъде интересно да се чуе Вашето становище по въпрос, който въобще не се анализира и коментира задълбочено и безпристрастно.
цитирай
5. анонимен - Идеален кандидат за ПЕС!
10.10.2012 14:33
Кой е Сергей Станишев? Това е важно да се знае.

Евреин, педераст, комунист.
цитирай
6. apostapostoloff - Сега вече със социализъма е
10.10.2012 15:02
свършено. "Когато слепец води слепеца, и двамата падат в ямата."
цитирай
7. sistemite - Колеги : Колегата Писарев - си пише.....
10.10.2012 15:54
Надали има намерението да ни отговори ?!
Поздрави на всички, без изключение. Да е жив и здрав - Писарев, де.
А, и Вие - също !
цитирай
8. boristodorov56 - Не сме забравили кой си, товарищ Гьобелс!
10.10.2012 15:58
Писарев, гестаповец червен!
цитирай
9. анонимен - Пловдивска мършо, и тук ли дойде да ...
10.10.2012 18:24
Пловдивска мършо, и тук ли дойде да смърдиш! Ти си архипростака на сайта. Не го забравяй никога!

Г-н Писарев, кучетата си лаят, керванът си върви. Няколко сини боклука нямат никакво значение за никого и нищо. Да мрат!
цитирай
10. анонимен - Вълнуващо и тревожно
10.10.2012 20:08
И за мен е вълнуващо Защо него?; Защо сега?; Накъде? Отговорността е голяма!
Чувствам се като неволно попаднал на снимка със значими. Обаче не ме гонят, а ме призовават да работим заедно. Мисля, че ще стане. Има шанс за всеки българин в неговата си насока, щом може председателят на БСП да стане президент на ПЕС.
Ще се гордея и ако председателят на ГЕРБ стане президент на ЕС. Наистина.
Идва време за българите, да повдигнем самочувствието си!
цитирай
11. анонимен - Абе, мърши, от 1 до 10. Какво ви е в...
10.10.2012 20:50
Абе, мърши, от 1 до 10.Какво ви е виновен Писарев,че го оплювате?!Радвайте се на просташката Тиква и Костов,че сринаха икономиката и живота на българина,та да се чуди как да оцелее!
цитирай
12. toshotoshev - " ПОБЕДА ЗА БЪЛГАРСКИЯ СОЦ...
11.10.2012 17:01
" ПОБЕДА ЗА БЪЛГАРСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ " ??? :)))

От известно време наблюдавам опитите на бели (комунисти4ески) глави като твоята да словоблудстват на тема - Колко хубаво си бе6е при комунизъма и къде избяга моя бригадирска младост, но ...
Трябва да те разо4аровам, драги ...

Нито комунизъма, нито младостта ти 6те се върнат ...
Знам, 4е ви бе6е добре на вас - 4ервените терористи по времето на То6о, но КРАй ... няма пове4е ! :)

Това бе6е !
цитирай
13. анонимен - Късопаметееен ...
11.10.2012 21:06
Забрави ли , Павка , какво писа преди две години .... нали Сергей нямаше качества . http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=658958 ...
цитирай
14. анонимен - Късопаметееен ...
11.10.2012 21:07
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=658958 ...
цитирай
15. sistemite - Колега Писарев, ан.13 (същия 14) ... май те е хванал в крачка.....
12.10.2012 09:08
не съм прочел цитираното htpp, ама ... сигурно е така ! Трябва да не си късопаметен Колега Писарев и трябва да си последователен.
цитирай
16. ba6tata4 - станишев е доста умен , това си му личи по приказките аз не съм му фен ,но бойко пред него е един тъп селяндур
14.10.2012 22:54
станишев е доста умен , това си му личи по приказките аз не съм му фен ,но бойко пред него е един тъп селяндур
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pisarev
Категория: Политика
Прочетен: 325746
Постинги: 89
Коментари: 255
Гласове: 236
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930